Novosti

15.05.2008

Njemački TÜV cee'du podijelio ekološke certifikate

cee'd je prvi korejski automobil koji je dobio nagrade Design for Environment i  Life Cycle Assessment. Tvornica u Žilini nedavno primila certifikat ISO 14001 za dostignuća na području zaštite okoliša.
Korporacija Kia Motors nedavno je primila dva važna međunarodna certifikata koji potvrđuju da su dizajn i proizvodni proces cee'da zaista ekološki prihvatljivi.

Svjetski priznati njemački TÜV NORD Kiji je na svečanosti u Seoulu podijelio priznanja –certifikate DFE (Design for Environment) i LCA (Life Cycle Assessment). Radi se o certifikatima za zaštitu okoliša koje je Kia zaslužila nakon višemjesečnog strogog nadzora proizvodnje u slovačkoj tvornici. Kia cee’d, dizajniran i proizveden u Europi, prvi je automobil korejskog proizvođača koji je primio ova priznanja.

cee'd je korejski pionir u mnogo čemu; osim ISO 14001 i dva najnovija ekološka certifikata,  primio je i brojna druga priznanja. cee'd je naime prvi korejski automobil koji je osvojio maksimalnih 5 EuroNCAP zvjezdica, zauzeo odlično 7. mjesto u izboru za Evropski automobil godine te pobijedio u osam lokalnih izbora za automobil godine te tako postao najnagrađivaniji korejski automobil u Europi.

Certifikat DFE (ili ISO 14062) ocjenjuje koliko je vozilo ekološki prihvatljivo već od samog dizajniranja i razvoja. Pritom se u obzir uzima i razgradljivost vozila te stupanj njegove reciklaže. Za ispunjenje uvjeta za certifikat DFE tvornica automobila mora prvo primiti ISO 14001 kojeg je Kijina slovačka tvornica nedavno zasluženo i primila.

LCA (ili ISO 14040) ocjenjuje cjelokupan proces proizvodnje vozila te njegov životni ciklus i utjecaj na okoliš, uključujući i izbor materijala. cee’dovi motori napravljeni su od aluminija, čime je masa smanjena za 15 kg. Time je postignuta manja potrošnja goriva te smanjena količina ispušnih emisija.

TÜV zapošljava oko 8.000 inžinjera koji vrše provjere ekoloških i drugih standarda. Ekološki certifikati koje podjeljuje TÜV NORD najzahtjevniji su među svjetskim standardima. To potvrđuje činjenica da su Mercedes S klase (godište 2005.) i C klase (godište 2006.) primili certifikat DFE i LCA, dok su Volkswagen Passat i Golf (godište 2007.) primili samo certifikat LCA.

O odgovornosti i ekološkoj osviještenosti korporacije Kia Motors svjedoči i početak serijske proizvodnje eco_cee'da – tro- i peterovratne verzije cee'da, koji će imati vrlo niske emisije i ostala praktična ekološka rješenja.

Na fotografijama Dr. Winfried Hirtz, direktor odjela za certifikate tvrtke TÜV NORD CERT GmbH i g. Hyun-Soon Lee, predsjednik odjela za istraživanja i razvoj (R&D) tvrtke Hyundai-Kia Automotive.

Obavještenje

Tehnologija Cookie-a omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više