Novosti

29.05.2008

Ozbiljna ponuda
Test cee'd Sporty Wagon 1.6 CVVT Europe
Transport magazin, 20. svibnja 2008.

cee'd je prvo Kijino vozilo dizajnirano i proizvedeno u Europi te stvoreno kako bi u potpunosti ispunilo zahtjeve kupaca koji teže za istančanim stilom, performansama, praktičnosti i ekonomičnosti. Isprobali smo karavanski model koji također ima revolucionarno sedmogodišnje jamstvo.

Kijin model cee'd osmišljen je prema željama europskih kupaca, a proizvodi se u slovačkom gradu Žilini. Pored petvratnog kompakta te atraktivnog trovratnog pro_cee'da u paleti modela je i sjajni karavan kojeg smo imali priliku i isprobati na prezentaciji održanoj za hrvatske medije. Krasi ga sportski dizajn s elegantnim linijama koje vode od aerodinamično oblikovanog prednjeg dijela i atraktivne maske kroz bočne linije, sve do atraktivno oblikovanog zatka.

cee'd Sporty Wagon je do središnjeg "B" nosača identičan peterovratnom cee'du. Pošto je riječ o karavanu, na bokovima ga krase dodatna bočna stakla koja obuhvaća zadnji krovni stup u obliku slova Z. Kompaktni dizajn upotpunjava skladni i "čvrsti" stražnji dio sa svjetlima u obliku slova Č te branicima u boji karoserije. cee'd pruža prostornu unutrašnjost, s puno mjesta za glavu i noge. Udobna sjedala i prostranu svijetlu kabinu upotpunjuju pregledna i lijepo dizajnirana središnja konzola i instrumenti.

Najnovija tehnologija brine o svim vozačevim i putničkim potrebama. Inteligentno smještena i osvijetljena instrumentna ploča iznimno je pregledna i čitljiva, a njenoj atraktivnosti pridonosi narančasto osvjetljenje. Materijali i kvaliteta izrade čak su iznad onoga što nude renomiraniji europski proizvođači. Na raspolaganju su četiri kombinacije boja unutrašnjosti, sedam tipova presvlaka za sjedala te središnja konzola crne, srebrne, modre, svijetlo crvene i boje aluminija.

Ono najbitnije kod ovog automobila ipak je prtljažnik. On je dostupan kroz velika peta vrata koja se otvaraju dovoljno visoko da ni košarkašima čelo neće biti u opasnosti. Otvor prtljažnika je velik i povećava mu upotrebljivost; udaljenost između donjeg i gornjeg ruba prtljažnika iznosi rekordnih 965 mm. Osnovni obujam prtljažnika je 534 (čak 194 l više nego kod peterovratnog cee'da), u što je uključen pretinac u dvostrukom dnu volumena 55 litara. Preklapanjem po trećini djeljive stražnje klupe dobijamo ravnu podnicu te ukupnu zapreminu od 1664 l. Dubina prtljažnika iznosi 1021 mm (do stražnje klupe), dok najmanja prtljažna širina iznosi 1040 mm.

U prtljažniku se nalaze električna utičnica napona 12 V, dva bočna pretinca, sklopivi prtljažniki rolo te, uz mogućnost nadoplate, prtljažna mreža za sigurniji prijevoz kućnih ljubimaca ili težih predmeta. Uzdužni krovni nosači omogućavaju jednostavniji prijevoz sportske opreme i većih komada prtljage. cee'd ima pet opcija motora kako bi pružio ispravan odabir snage i ekonomičnosti. Benzinci su konstruirani da budu najučinkovitiji pri visokim i niskim okretajima, uz brzi odaziv na gas i ekonomične performanse bez obzira na uvjete vožnje. Isprobali smo 1,6 litarski motor s CVVT tehnologijom otvaranja ventila, koji razvija 122 KS i prava je mjera za ovaj karavan. S njime će ovaj nešto manje od 1300 kg (prazan) automobil pojuriti do "stotke" za svega 10,8 sekundi uz krajnju brzinu od 192 km/h.

Pohvale idu ovjesu i zvučnoj izloaciji. Ova Kia je vrlo ozbiljan konkurent najzvučnijim automobilskim imenima sa Starog kontinenta. Posebna priča je jamstvo od sedam godina za sve pogonske sklopove, uključujući motor i mjenjač, uz 10 godina na prohrđavanje. Osnovno jamstvo na cijelo vozilo vrijedi pet godina, odnosno do 150.000 prijeđenih kilometara.

Obavještenje

Tehnologija Cookie-a omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više