Novosti

16.05.2008

Kvaliteta, bez sporta
Test cee'd Sporty Wagon 1.6 CRDi Lx Fresh
Auto moto trend, 24. travnja 2008.

Proširenje sve uspješnije game modela cee'd, uz iznimni pro_cee'd, pokazuje sve znakove napretka karakterističnih za nove Kije. Dizajn, upotrebljivost i poštena cijena.

Nakon što je peterovratnim i trovratnim modelom cee'd doslovno uništila sva predrasude o korejskom automobilu kao pukom sklopu relativno kvalitetnih dijelova, Kia je ovim obiteljskim karavanom otvorila još jedno novo poglavlje.

Kod Sporty Wagona Korejci su odmjerenim dizajnom, arhitekturom unutrašnjosti i garancijom od sedam godina, zadržali sve usvojene vrijednosti i dodali novi dimenziju prostranosti. Izgledom je cee'd_sw do stražnjih nosača u potpunosti isti kao i peterovratna izvedba. Velika prednja maska je atraktivna i lagano prelazi na bok, dok se fluidna bočna linija završava s karavanskim završetkom. Iako se na stražnjim bokovima vidi kako su Kijini dizajneri iz europskog centra »posudili« izgled malih trokutastih stakala poput onih na karavanskim inačicama Peugeotovih modela. Riječ je o posve uspjeloj posudbi. Kompaktnosti linije pridonosi izgled stražnjih svetala u obliki slova L te branik u boji karoserije. U unutrašnjosti cee'd_sw nudi prostranost, vrlo logično raspoređene instrumente, udobna sjedala, kvalitetni audio sustav sa serijskim komandama na upravljaču te općenito prostor koji je sve samo ne dosadan. Kijina prednost je velik i varijabilan prtljažnik. Njegov osnovni obujam iznosi 534 litre, tu je uključen i 55 litarski pretinac u dvostrukom dnu. Osnovni volumen karavana je za 194 litre veči od peterovratnog cee'da. Stražnju je klupu moguće preklapati (60:40) te se tad, uz ravnu podnicu, obujam prtljažnika povećava do izvrsne 1664 litre. Udaljenost između donjeg i gornjeg ruba prtljažnika iznosi rekordnih 965 mm, dubina prtljažnika iznosi 1021 mm (do stražnje klupe), dok najmanja prtljažna širina iznosi 1040 mm. U prtljažniku se nalaze: električna utičnica napona 12V, dva bočna pretinca, sklopivi prtljažni rolo te mreža za prtljagu iz dodatne opreme.

1.6 litarski benzinac sa 122 KS opremljen je 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Potrošnja na otvorenoj cesti, kao i ona u gradu, ostaje razumna. Dobra je osobina što cee'd Sporty Wagon ima jednako podvozje kao i modeli s pet vrata, što znači neovisni ovjes sprijeda i straga koji omogućava sigurnu i udobnu vožnju s mogućnošću preciznog vođenja i mnoštvom povratnih informacija.

Korejski se karavan pretvorio u ozbiljnog konkurenta mnogim europskim automobilima. Iako cijena više nije toliko povoljna, Kia i dalje predstavlja ekonomičnu ponudu. Prostranost, efektan dizajn i kvaliteta koja također nadmašuje konkurenciju zasjenjene su tek motorom, iako i na ovom polju ima ponudu koja doista nudi mnogo.

Obavještenje

Tehnologija Cookie-a omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više